Wat doet een rechter?

Deze werkvorm legt aan de hand van vier kaarten (pictogrammen) uit wat de rechter doet. Hiebij vertel je dat mensen meestal zelf hun ruzies oplossen, maar als dat niet lukt de rechter hierover kan oordelen. De rechter is onpartijdig. Hij oordeelt op basis van de wetten die in Nederland gelden. Je gaat dus niet de diepte in. Je legt bijvoorbeeld niets uit over strafrecht of over andere rechtsbronnen dan de wet.

Deze werkvorm maakt deel uit van het programma ProDemos schuift aan dit is een gratis programma voor doelgroepen die doorgaans niet vanuit zichzelf een enorme interesse hebben in politiek en rechtsstaat. Met ProDemos schuift aan willen we deze doelgroepen laten ervaren dat iedere burger te maken heeft met politiek en rechtsstaat.

Eén variant van ProDemos schuift aan is ProDemos schuift aan: Ontmoet de rechter. Tijden dit (doorgaans) twee uur durende programma hierbij leren de deelnemers meer over de werking van de rechtsstaat door middel van het gebruiken van verschillende werkvormen en worden de deelnemers in contact gebracht met een rechter, die vragen kan beantwoorden en kan vertellen over zijn ervaringen in de praktijk.

Bijlagen

Zoek

Filters