Timmyland aflevering 4: Een eigen munt en het leger

Bij het beginnen van je eigen land, hoort ook: eigen geld. Tim ontwerpt zijn eigen munt, de Timmy. Ook gaat hij langs bij het Nederlandse leger en ontdekt hij dat veiligheid bieden de belangrijkste taak is van het leger.

Bij deze aflevering hebben we twee werkvormen ontwikkeld. Namelijk het ‘Geldverdeelspel’ en het ‘Landenspel’. Bij het Geldverdeelspel maken de leerlingen als minister van Financiën hun eigen begroting. Daarna gaan ze met elkaar in gesprek over waar ze het meeste en het minste aan hebben uitgegeven. Met het landenspel wordt de klas verdeeld  in vijf groepen. Iedere groep krijgt een omschrijving van een land en een instructie van de opdracht. In het lokaal moeten de leerlingen op zoek naar drie stellingen die van toepassing zijn op hun land. Als de juiste stellingen zijn gevonden, geeft ieder groepje een korte presentatie over hun land.

Hieronder vind je de handleiding, werkbladen en posterplaten voor beide werkvormen.

Over Timmyland

In de VPRO-serie Timmyland begint Tim den Besten zijn eigen land. In Timmyland kun je gratis snacken, draagt niemand saaie kleding en zijn speciale hondenaaicentra. Tim is er de grote leider. Hoe doe je dat, de baas worden van je eigen land? In fictiescènes zien we het land van je dromen steeds meer vorm krijgen en ondertussen ontdekt Tim de waarden van een dictatuur en een democratie.

ProDemos heeft in samenwerking met de VPRO een gratis lessenserie bij Timmyland gemaakt gericht op groep 7 en 8.

Bijlagen

Zoek

Filters