Stichtse Landbrief – Provincie Utrecht
Korte omschrijving werkvorm
De werkvorm gaat over de Stichtse Landbrief. Dat is een belangrijk document uit de geschiedenis van de provincie Utrecht.
In deze werkvorm wordt eerst de staatsinrichting van Utrecht in 1375 gevisualiseerd. Wie waren er vertegenwoordigd in de Staten van Utrecht? Hadden inwoners al stemrecht? En hoe belangrijk was de bisschop? De historische situatie wordt vergeleken met de hedendaagse staatsinrichting van de huidige provincie Utrecht. Dit doe je aan de hand van twee krachtenvelden in een PowerPoint.
Daarna bespreek je met je leerlingen/studenten aan de hand van onder meer beelden en citaten in de PowerPoint hoe de Stichtse Landbrief de machtsverhoudingen in Utrecht veranderde. En hoe dit een basis legde voor een meer democratische bestuursvorm.
Leerdoel
- Leerlingen/studenten weten hoe de staatsinrichting van de huidige provincie Utrecht (democratisch) in elkaar zit.
- Leerlingen/studenten weten hoe in grote lijnen wat de staatsinrichting van Utrecht was in de periode voor en na de Stichtse Landbrief.
- Leerlingen/studenten begrijpen dat de staatsinrichting niet altijd zo democratisch is geweest als nu en dat hier veel ontwikkelingen aan vooraf zijn gegaan.
- Verdieping voor vwo: leerlingen kunnen de moderne concepten sociaal contract, constitutionele rechten, checks and balances, burgerlijke ongehoorzaamheid, democratische legitimiteit toepassen op de Stichtse Landbrief.