Podcast: aflevering 8 – Hoe wordt de StemWijzer gemaakt?

In deze 8e aflevering spreekt Marcel Bamberg met Anita en Matthijs van ProDemos, over de totstandkoming van de StemWijzer.

De StemWijzer is de oudste en meestgebruikte stemhulp in verkiezingstijd. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen had de tool ruim 6,8 miljoen gebruikers. Maar hoe wordt de bekendste stemhulp van Nederland gemaakt?

Welke afwegingen maak je bij het bepalen van de stellingen, hoe zorg je dat de StemWijzer voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is en zo neutraal mogelijk blijft? Maar ook: hoe ga je om met kritiek dat je te ‘links’ of ‘te rechts’ bent of boze gebruikers die vinden dat de StemWijzer een verkeerde uitkomst geeft? En naar welke nieuwe ontwikkelingen kunnen we uitkijken in de nieuwste versie van de StemWijzer, die vanaf woensdag 10 februari 2021 online is?

Ook deze aflevering vind je op de webpagina van de ProDemos Podcast en is te vinden op Spotify en in alle reguliere podcastapps.

De ProDemos Podcast

ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en rechtsstaat en wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen. In onze podcast gaan we in gesprek met mensen uit politiek, wetenschap, rechtspraak, onderwijs en media over allerlei onderwerpen die met democratie en rechtsstaat te maken hebben.

Zoek

Filters