Krachtenveld

Het Krachtenveld is een schematische weergave van het Nederlandse politieke stelsel. Met hokjes, kleuren en pijlen is aangegeven hoe de verschillende instituties zich tot elkaar verhouden en elkaar beïnvloeden. In deze werkvorm vullen de leerlingen de instituties in op de juiste plek in het Krachtenveld.

 

Leerdoel

De leerlingen leren dat politieke besluitvorming plaatsvindt op verschillende niveaus: gemeentelijk, provinciaal, nationaal (Den Haag) en Europees (o.a. Brussel), en dat er samenhang is tussen deze verschillende niveaus. Bovendien zien ze dat er op elk niveau een gekozen volksvertegenwoordiging is.

 

Deze werkvorm kunt u ook in een online les gebruiken. Gebruik daarbij de online versie van het Krachtenveld: Politiek. U deelt uw scherm met de leerlingen en in een interactief gesprek vult u met de leerlingen de instituties in op de juiste plek in het Krachtenveld.

 

Poster voor in de klas

Naast deze werkvorm, die u hieronder kunt downloaden, maakte striptekenares Margreet de Heer een leuke en overzichtelijke poster om te gebruiken in de klas. Deze poster kunt u bestellen in onze webshop: poster Krachtenveld parlement van Margreet de Heer.

In onze webshop kunt u ook een Krachtenveld groot op doek met magneetkaartjes bestellen.

 

 

Bijlagen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek

Filters